Een uitdaging voor de actieradius van een EV met caravan

EV met Caravan

Een uitdaging voor de actieradius van een EV met caravan

NOMAD® | Slaapmatten en luchtbedden

Heel Nederland en België halen massaal de caravans uit de stalling voor een zomerse vakantie. Maar wat als je een elektrische auto hebt? Volgens Autovisie-hoofdredacteur Jaco Bijlsma, in een interview met De Telegraaf, kan de actieradius van je elektrische voertuig snel halveren wanneer je een caravan trekt.

Waarom vermindert de actieradius van EV's met een caravan?

Het is geen verrassing dat elektrische auto's met een caravan aanzienlijk minder bereik hebben. Dit fenomeen heeft twee belangrijke oorzaken:

1. Gewicht van de caravan

Het extra gewicht van een caravan zorgt voor een hoger energieverbruik, vooral bij het accelereren. Dit komt doordat de motor meer kracht moet leveren om zowel de auto als de zware caravan voort te bewegen.

2. Slechte aerodynamica

Bij hogere snelheden speelt aerodynamica een grotere rol. Een caravan is vaak een groot, vierkant object dat achter een gestroomlijnde elektrische auto hangt, waardoor de luchtweerstand toeneemt. Dit verhoogt het energieverbruik en vermindert de actieradius aanzienlijk. Daarnaast neemt de rolweerstand toe omdat je extra wielen hebt die contact maken met de weg, wat ook bijdraagt aan een hoger verbruik.

Tips voor caravanners met een elektrische auto

Om optimaal van je vakantie te genieten zonder je te veel zorgen te maken over de actieradius, overweeg de volgende tips:

  • Kies een lichte caravan: Hoe lichter de caravan, hoe minder impact op de actieradius.
  • Rijd op lagere snelheden: Dit vermindert de luchtweerstand en bespaart energie.
  • Plan je routes zorgvuldig: Zorg voor voldoende laadpunten langs je route om onnodige stress te voorkomen.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je het beste uit je elektrische auto halen, zelfs als je met een caravan op pad gaat.

 

Of kies gewoon een voordelige camping in de buurt ;-) 

NOMAD® | Slaapmatten en luchtbedden
  • Aantal keer bekeken: 9